ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای که با نام ماشین آرسی و یا آرسی کار (RC CAR) نیز شناخته می شوند شامل دسته بندی های مختلفی بر اساس مقیاس، نوع پیشرانه، ساختار فیزیکی و طراحی شاسی همچنین ظاهر و قابلیت های حرکتی می باشند.

سرویس و نگهداری از ماشین کنترلی آرسی

همان گونه که از نام این اسباب بازی های کنترل از راه دور مشخص است با استفاده از یک فرستنده و گیرنده رادیویی کاربر به وسیله متصل وفرامین هدایتی ارسال می گردد.

جدا از دسته بندی های متنوع ماشین های کنترلی حرفه ای بخش مشترک تمامی مدل ها وجود رادیو کنترل در آنها است. رادیو کنترل ماشین آرسی با فرستنده هواپیما و انواع پهپاد دارای تفاوت ظاهری می باشد و حالت قرار گیری ان شباهتی به اسلحه کمری داشته تا جایی که اهرم گاز نیز مانند ماشه تفنگ است.

استفاده از رادیو کنترل ماشین کنترلی

پیش از شروع به کار و استفاده از ماشین کنترلی باید نسبت به نحوه استفاده از رادیو کنترل اگاهی کافی داشت.

on off button on rc car transmitter 533x400 اصول سرویس و نگهداری ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای RC Car Maintenance

دکمه خاموش / روشن بر روی فرستنده رادیویی ماشین آرسی

بر روی اکثر رادیو کنترل های ماشین آرسی دکمه و تنظیماتی وجود دارد که بسته به قابلیت های مدل آرسی دارای تنوع می باشند.

  • POWER ON / POWER OFF  دکمه روشن خاموش رادیو کنترل
  • BIND دکمه بایند برای لینک کردن فرستنده و گیرنده و اتصال این دو بمنظور دریافت فرامین صادره از فرستنده رادیویی توسط رسیور می باشد.
  • NOR/REV این دکمه ممکن است به تعداد کانال های رادیویی وجود داشته باشد و هر دکمه وظیفه معکوس کردن ارسال فرمان آن کانال را دارا است. برای مثال فرمان حرکت رو به جلو که با فشار اهرم گاز است در صورت معکوس شدن کارایی دنده عقب و ترمز را خواهد داشت و برای حرکت رو به جلو باید اهرم را مانند دنده عقب حرکت داد.
  • ST.TRIM بیشتر بصورت یک دکمه چرخشی و یا دو دکمه فشاری بوده و در فرستنده های نمایشگر دار ممکن است متفاوت باشد. این دکمه برای تصحیح و تنظیم دقیق زاویه فرمان و حرکت مستقیم ماشین کنترلی تعبیه شده است.
  • ST.DR محدود کننده زاویه فرمان برای دور زدن ماشین کنترلی حرفه ای در دایره های بزرگ و یا کوچک است. به عبارتی میزان پیچش و تغییر زاویه محور فرمان و زاویه گرفتن آن را محدود می نماید که در استفاده حرفه ای و سرعت های بالا بسیار کارامد است.
  • TH.TRIM تریم تراتل که در برخی ماشین های ارسی سوختی و الکتریکی عملکردی متفاوت دارد و بر اساس طراحی تولید کننده متفاوت است. در برخی مدل های الکتریکی صرفا محدود کننده قدرت موتور است تا برای افراد مبتدی قابل کنترل تر و یاد گیری راحت تر همراه با صدمه کمتر به ماشین باشد. در مدل های سوختی تنظیم این دکمه باعث تغییر در میزان دور ارام ماشین می شود بشکلی که با افزایش این اهرم به سمت گاز ماشین ارسی اصطلاحا گاز می خورد و انجین دور می گیرد و با تغییر به سمت منفی و ترمز ماشین بدون فشار اهرم گاز در حالت ترمز گیری خودبه خود ترمز می گیرد.

ترتیب روشن نمودن کنترل و ماشین آرسی

بصورت پیش فرض و پیشنهاد اکثر تولید کنندگان می بایست کاربر رادیو کنترل را پیش از روشن نمودن و اماده سازی نهایی ماشین کنترلی فعال نماید و در پایان استفاده نیز پس از خاموش نمودن ماشین کنترلی رادیو را غیر فعال کند.

ON OFF Button on RC Car Toys 533x400 اصول سرویس و نگهداری ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای RC Car Maintenance

دکمه روشن / خاموش بر روی بدنه ماشین کنترلی آرسی که باید پس از اتمام استفاده اول آن خاموش گردد و بعد فرستنده رادیویی که در دست قرار دارد

دکمه روشن خاموش رادیوکنترل و ماشین آرسی در مدل های مختلف متفاوت است و باید پیش از شروع استفاده برای اولین بار محل قرار گیری ان را مشخص و در خاطر سپرد تا در صورت بروز مشکل بتوان سریع نسبت به خاموش نمودن مدل رادیو کنترلی اقدام کرد. در بسیاری از ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای مجهز به بادی (اتاق) از جنس پلی کربنات که نوعی پلاستیک منعطف است دکمه خاموش روشن در زیر بادی قرار دارد و میتوان بدون باز کردن پین های فلزی با استفاده از انعطاف بادی از کناره ان به دکمه مورد نظر دسترسی پیدا نمود

 

دسته بندی ماشین کنترلی بر اساس نوع پیشرانه

Radio Control (RC) Car Categories by Engine

ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای از نظر نیروی محرکه به دو دسته اصلی الکتریکی و سوختی تقسیم می شوند که هر یک دارای زیر مجموعه هایی هستند.

  • ماشین آرسی الکتریکی
    • موتور براش
    • موتور براشلس
  • ماشین آرسی سوختی
    • موتور بنزینی
    • موتور نیترو

نگهداری و سرویس ماشین کنترلی

ماشین کنترلی حرفه ای و انواع مدل های آرسی نظر به ساختار پیچیده و حرفه ای تر  نسبت به اسباب بازی های معمولی و دارا بودن ساختاری بسیار شبیه تر به خودرو همانند یک وسیله نقلیه نیازمند مواظبت و نگهداری ویژه خود می باشند. بخش منبع انرژی که در مدل های سوختی مایع و در الکتریکی باتری است نیازمند توجه در نگهداری و انتخاب دقیق و هماهنگ با وسیله می باشد.در باره ماشین های بنزینی پیشرانه این سبک ماشین ها دارای استهلاک بیشتری بوده که در مدل های سوختی به مراتب بیشتر از موتور الکتریکی است. از طرفی مدل های شارژی و الکتریکی از حیث باتری و مدار الکترونیکی دارای محدودیت هایی هستند. نحوه سرویس، استفاده، شستشو و نگهداری انواع ماشین کنترلی دارای اهمیت فراوانی است که در ادامه بیشت توضیح داده خواهد شد.

نگهداری ماشین کنترلی شارژی – ماشین آرسی الکتریکی

ماشین کنترلی الکتریکی (Electric RC CAR) از دو نمونه مشخص با موتور براش و موتور براشلس تشکیل می شوند که در این مقاله تمرکز ما بیشتر بر روی نحوه استفده و نگهداری این وسایل بوده و در صورت تمایل با آشنایی دقیق با  ساختار ماشین های رادیو کنترلی الکتریکی می توانید از مقاله های مربوطه دیدن نمائید.

انواع باتری و نحوه نگهداری آن در ماشین کنترلی

نظر به استفاده از پیشرانه الکتریکی منبع نیرو نیز باتری است که بصورت معمول از باتری های پایه نیکل و یا لیتیوم (لیتیوم یون و یا لیتیوم پیلیمر) در این سبک ماشین آرسی ها استفاده می گردد. باتری های لیتیوم یون دارای نرخ تخلیه کمتر و قیمت نازل تر نسبت به نمونه های پلیمری می باشند.

باتری های نیکل دارای ولتاژ 1.2 ولت به ازای هر سل می باشند و با نام اختصاری Ni مشخص می شوند. مثلا: باتری نیکل 6 سل از ولتاژ 7.2 ولت برخوردار است.

باتری های لیتیوم نیز دارای 3.7 ولت به ازای هر سل هستند و با Li شناسایی می شوند که می توان از یک باتری لیتیوم 2 سل با ولتاژ 7.4 ولت یاد کرد.

Lipo and Ni Battery for radio Control RC Car toys 533x400 اصول سرویس و نگهداری ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای RC Car Maintenance

Lipo and Ni Battery for Radio Control RC Car Toys

باتری های نیکل دارای حساسیت کمتر  و عدم نیاز به نگهداری تخصصی نسبت به انواع لیتیومی خصوصا لیتیوم پلیمر می باشند. لذا در صورت استفاده از ماشین کنترلی الکتریکی با باتری لیتیوم در نظر داشته باشید پس تهیه باتری و یا خرید یک ماشین آرسی الکتریکی نو مجهز به باتری لیتیوم پیش از اولین استفاده نسبت به شارژ کامل ان اقدام نمایید.

نکته بسیار مهم: 

در صورت استفاده از باتری لیتیوم بر روی ماشین کنترلی باید پس از اتمام استفاده از وسیله و یا پایان استفاده حتما نسبت به خاموش نمودن ماشین آرسی اقدام نمایید چراکه بر اساس طراحی و ساختار این دست باتری ها در صورت عدم خاموش نمودن ماشین و تخلیه اندک شارژ باقی مانده توسط مدار رادیوئی و یا اسپید کنترل طی چند ساعت و پایین امدن بیش از حد ولتاژ باتری تا کمتر از 2.6 ولت به ازای هر سل احتمال خرابی آن بسیار زیاد خواهد بود و در صورت تخلیه کامل در اکثرا مواقع باتری کاملا صدمه خواهد دید و تنها در برخی موارد با استفاده از شوک الکتریکی که فرایندی استاندارد نیست بصورت موقت باتری به حیات خود باز خواهد گشت.

 

نگهداری ماشین آرسی سوختی / ماشین کنترلی بنزینی

این سبک ماشین های آرسی از موتور محرکه درون سوز جهت حرکت بهره مند هستند. ماشین های کنترلی سوختی شامل دو نمونه نیترو و بنزینی می باشند که بر اساس نام آنها این اسامی مربوط به سوخت مورد نیاز برای پیشرانه انها است.

ماشین کنترلی سوختی نیز جهت نگهداری نیازمند توجه و رعایت اصول مشخصی است. وجود قطعات تشکیل دهنده بیشتر و پیچیدگی ساختار این سبک ماشین های آرسی نسبت به انواع الکتریکی دقت و تجربه بیشتر کاربر را می طلبد.

در مدل های سوختی کاربرد می بایست به سازگاری سوخت با نوع پیشرانه و پیشنهاد تولید کننده توجه نموده و سرویس های دوره ای را حتما رعایت نماید تا از صدمه به اجزاع داخلی و قسمت های متحرک تحت فشار ماشین آرسی همچون پیستون، شاتون، سیستم انتقال نیرو جلو گیری نماید.

برای ماشین آرسی بنزینی که شامل انجین دو زمانه و فاقد سوپاپ هستند جهت تامین انرژی و سوخت موتور از محلول بنزین و روغن ویژه موتور های دوزمانه با نسبت 2% الی 5% که در توضیحات تولید کننده درج شده استفاده می گردد.

روغن دو زمانه ویژه ترکیب با بنزین برای ماشین کنترلی بنزینی 533x400 اصول سرویس و نگهداری ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای RC Car Maintenance

روغن دوزمانه مناسب برای ماشین کنترلی بنزینی

برند های متنوعی از روغن دوزمانه در بازار موجود و در دسترس است که می توان به برند هایی همچون:

بهران، پارس، آسیا، یاماها، روان اسپرت… اشاره نمود

 

ماشین آرسی نیترو نیز از سوخت ویژه خود که با نام سوخت نیترو شناخته می شود استفاده می کند و برای این دست موتور های نیترو سوز نیز سوخت هایی با درصد های مختلف و اختصاصی همچون 15% الی 30% بسته به پیشنهاد تولید کننده استفاده می گردد.

لازم به ذکر است میانگین ابعاد پیشرانه نیترو به نسبت قدرت تولیدی از پیشرانه های بنزین سوز بسیار کوچک تر می باشد.

از نکات مهم در سرویس و نگهداری ماشین های آرسی سوختی زدودن گردو خاک بوسیله فشار باد از چرخ دنده ها و فیلتر هوا پس از پایان استفاده خصوصا در مدل های آفرود و خاکی می باشد همچنین روغن کاری چرخ دنده های گیربکس و چک نمودن روغن و چربیت دیفرانسیل بصورت دوره ای است. تعویض فیلتر هوا و استفاده از روغن مخصوص فیلتر برای چرب نمودن آن پیش از نصب نیز در صورت استفاده از محیط های خاکی یکی از موارد مهم است تا بواسطه چرب بودن ابر فیلتر هوا از نفوذ خاک به کاربراتور جلو گیری گردد.

تعویض شمع و شستشوی کاربراتور با بنزین (در مواردی با تینر فوری) در مدل های بنزینی پس از حدود 100 ساعت استفاده و یا کمتر پیشنهاد می گردد.

تنظیم مجدد و دقیق سیستم سوخت رسانی و کاربراتور بصورت دوره ای و مخصوصا در شرایط جدید آب و هوایی با تغییر در فشار هوا (استفاده در مناطق جدید با ارتفاع بیشتر یا کمتر نسبت به محل تنظیم شده قبلی)  برای ماشین های آرسی نیترو مهم است تا از لین / ریچ بودن عملکرد انجین نیترو اطمینان حاصل شود و پیشرانه با نهایت راندمان خودبدون اتلاف انرژی و تولید بیش از حد حرارت نیرو تولید نماید.

فیلتر هوا و کاربرتنور ماشین کنترلی بنزینی 533x400 اصول سرویس و نگهداری ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای RC Car Maintenance

دو بخش مهم ماشین کنترلی سوختی بنزینی که نیاز به سرویس و نگهداری دارد

یاد آور می شویم  در صورت استفاده در مسیر آفرود و چسبیدن گِل و شل و یا خاک خیس بر روی ماشین تا جای امکان از شستشو ماشین کنترلی بنزینی و نیترو با آب پرهیز نمایید و نهایتا بخش چرخ ها را با این روش از وجود گل و لای پاک نموده و سایر بخش ها را پس از خشک شدن گِل می توان اصطلاحا تکانید و با قلم مو و فشار باد تمیز کرد.

 

سیستم تعلیق ماشین آرسی / RC Car Suspension

در تمامی سبک های ماشین کنترلی آرسی در صورت ساخت کالا توسط برند های مطرح و اصلی سیستم تعلیق و کمک فنر ها از ساختار حرفه ای و پیچیده تری نسبت به موارد اسباب بازی معمولی برخوردار می باشند چراکه قابلیت دمپینگ (کمک) نیز در انها وجود داشته که این امر به علت وجود سیستم روغن و در مواردی با استفاده از هوا می باشد.

سیستم تعلیق ماشین کنترلی حرفه ای آرسی 533x400 اصول سرویس و نگهداری ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای RC Car Maintenance

سیستم تعلیق ماشین کنترلی حرفه ای آرسی

به همین جهت سرویس دوره ای و بازدید سطح روغن در مدل های مربوطه لازم و باعث افرایش طول عمر کمک فنر ها می گردد.

 

باتری داخلی در ماشین های آرسی سوختی

با وجود تولید انرژی توسط سوخت مایع در پیشرانه های سوختی (انجین بنزینی و نیترو سوز ماشین آرسی) برای دریافت سیگنال رادیویی همچنین فشار بر اهرم گاز و ترمز یا تغییر جهت فرمان با استفاده از موتور فرمان که سروو فرمان نیز نامیده می شود نیاز به منبع انرژی الکتریکی می باشد که از این رو با استفاده از یک باتری این نیرو را تامین می گردد.

در این بخش بیشتر از باتری های نیکل متال هیدرید با ولتاژ حدودی 6 ولت استفاده می گردد تا به گیرنده رادیویی ماشین آرسی صدمه وارد نشود و در عین حال انرژی مورد نیاز برای سروو موتور ها را نیز تامین نماید. لازم به ذکر است در صورت سازگاری رسیور ماشین آرسی و سروو موتور ها و یا استفاده از رگیولاتور / کانورتور های ویژه امکان استفاده از باتری لیتیوم با ولتاژ 7.4 نیز وجود دارد.

نکته قابل تامل در این بخش نگهداری و شارژ باتری ماشین کنترلی سوختی است که باید با در نظر گرفتن میزان استفاده و کاهش ولتاژ باتری که در نتیجه قدرت سروو گاز و فرمان نیز کاهش می یابد نسبت به شارژ مجدد باتری اقدام نمود.

 

نکاتی درباره بخش های مهم و احتمال صدمه به قطعات ماشین کنترلی حرفه ای

 

ماشین کنترلی بنزینی / ماشین آرسی سوختی: در صورت روشن بودن ماشین و کنترل اتصال گیرنده /فرستنده رادیویی بی جهت و مدت طولانی اهرم گاز را در حالت گاز و ترمز نگاه ندارید چراکه سروو گاز بر اساس فرمان شما برای نیرو وارد کردن به اهرم مربوطه به شدت تحت فشار قرار خواهد گرفت و طول عمر قطعات مربوطه کاهش چشمگیری خواهد داشت.

 

ماشین کنترلی شارژی / ماشین آرسی الکتریکی: در صورت فشار بیش از حد بر روی ماشین و یا عدم توانایی ماشین آرسی برای حرکت به علل مختلف از جمله وجود مانع بزرگی همچون دیوار  در روبه روی وسیله و یا مسابقات طناب کشی بر روی سطوح پر اصطکاک که چرخ ماشین توانایی چرخش و حرکت ندارد اقدام به حرکت با تمام نیرو و فشار اوردن به آن ننمایید چراکه بخش اسپید کنترل (ESC) مسئول تامین و انتقال جریان الکتریسیته به از باتری به موتور الکتریکی ماشین می باشد و در این میان به علت عدم چرخش موتور و چرخ حالتی شبیه به اتصال کوتاه در بخش مدار و ترانزیستور های آن بوجود می آید که تولید دمای بسیار زیاد و صدمه جدی به اسپید کنترل و یا حتی موتور الکتریکی را در پی خواهد داشت.

نکته مهم دیگر عدم دور درجا و یا حرکت دنده عقب و هم زمان فشار بر اهرم گاز برای جلو رفتن بصورت پر شتاب مخصوصا بر روی آسفالت و سطوح زبر که فشار زیادی بر قطعات انتقال نیرو از جمله دیفرانسیل، چرخ دنده و موتور برای تغییر حرکت از دنده عقب به حرکت رو به جلو در زمان کم ایجاد می نماید.

 

نکته ایمنی

با توجه به سرعت بالای ماشین های آرسی حرفه ای و ابعاد بزرگ در بعضی مدل های نسبت به انتخاب مکان مناسب استفاده دقت کرده و در صورت حضور کودکان و افراد مسن تا جای ممکن محل استفاده را به نقاط دور تر منتقل نمایید.

 

جمع بندی مهمترین موارد برای جلو گیری از خرابی زود هنگام و نگهداری ماشین آرسی

  1. خاموش نمودن ماشین و سپس رادیو کنترل (فرستنده) پس از اتمام استفاده. به عبارتی اول ماشین کنترلی و سپس رادیو کنترل.
  2. خاموش نمودن ماشین کنترلی الکتریکی پس از پایان استفاده و شارژ مجدد حدود 1 ساعت بعد و زمان خنک شدن کامل باتری خصوصا در مورد باتری های لیتیومی که نیاز به نگهداری دقیق می باشند.
  3. اطمینان از ترکیب صحیح سوخت با نسبت دقیق روغن مناسب و توصیه شده توسط تولید کننده ماشین کنترلی بنزینی.
  4. استفاده از سوخت نیترو با درصد مناسب و توصیه شده توسط تولید کننده ماشین آرسی سوختی با موتور نیترو سوز.
  5. تعویض شمع و فیلتر هوا پس از مدت مشخص استفاده در ماشین های رادیو کنترلی سوختی.
  6. عدم شستشوی کلیه ماشین های آرسی با آب برای پاک سازی از گرد و غبار و یا گل و لای.
  7. استفاده از شارژر فابریک و یا شارژر های استاندارد و هماهنگ با نوع باتری ماشین آرسی.
  8. عدم فشار بیش از حد و اعمال گاز در صورت وجود مانع و قابلیت چرخش چرخ های ماشین آرسی.

 

حق نشر مطالب فوق بدون هماهنگی کتبی با وب سایت آسیاوند ممنوع می باشد و در صورت انجام بصورت قطعی پیگیری قانونی به عمل خواهد آمد

آذر ماه 1397

 


 

مشاهده ماشین و کامیون های کنترلی فروشگاه آرسی آسیاوند 640x400 اصول سرویس و نگهداری ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای RC Car Maintenance

مشاهده ماشین و کامیون های کنترلی فروشگاه آرسی آسیاوند