اطلاعات مهم و کاربردی پیش از خرید ماشین کنترلی و انواع مدل های آرسی زمینی سبک آفرود و آنرود دسته بنزینی و الکتیریکی.
ماشین کنترلی
درباره ماشین کنترلی میتوان به این نکته اشاره نمود که یکی از پرطرفدار ترین وسایل کنترل از راه دور جهت سرگرمی، ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای است که به اختصار ماشین کنترلی / ماشین آرسی (Radio Control Car) نامیده می شوند.
در بازار و تلفظ عامیانه برای این کالا از واژگانی همچون ماشین بازی، ماشین کنترلی شارژی، ماشین بیسیمی، ماشین اسباب بازی کنترلی و ماشین سرعتی یاد می شود. خاطر نشان می شویم ماشین های اسباب بازی ساده ویژه کودکان دارای تفاوت های بسیاری با موارد حرفه ای می باشند که می توان به این موارد اشاره نمود:
1-سرعت 2-کیفیت 3-قیمت 4-ابعاد 5-کارایی 6- اجزا داخلی
همچنین رده سنی مناسب برای مدل های حرفه ای بیشتر +12 می باشد حال آن که موارد اسباب بازی ساده مناسب کودکان است.
هر فرد علاقه مند به رشته ماشین آرسی / آرسی کار بسته به شرایط و بودجه خود می تواند از بین تنوع زیاد ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای (ماشین آرسی) ماشین مطلوب خود را تهیه نماید چراکه تنوع پیشرانه همچنین سبک و طراحی ماشین ارسی در کنار طیف گسترده مقیاس و سایز های ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای نیاز مند تحقیق و اشنایی با این کالا پیش از خرید می باشد که فروشگاه آسیاوند بمنظور اشنایی هرچه بیشتر شما در انتخاب صحیح و دقیق ماشین ارسی مطالب را تهیه و منتشر نموده است که در ادامه مشاهده خواهید نمود.
در این مقاله تمرکز ما بر روی ماشین های رادیو کنترلی حرفه ای / RC CAR است
دسته بندی ماشین کنترلی حرفه ای / ماشین آرسی:
پیش از هر توضیحی بصورت کلی ماشین کنترلی / ماشین آرسی ها به دو دسته سوختی و الکتریکی تقسیم می شوند.
ماشین های سوختی دارای موتور احتراق درونی هستند و شامل دو دسته بنزین سوز و نیترو سوز می باشند.
ماشین های الکتریکی ( ماشین کنترلی شارژی ) نیز به دو دسته موتور براش و موتور براشلس تقسیم می شوند.
پس از دسته بندی بر اساس پیشرانه مهمترین دسته بندی ماشین های کنترلی مبحث کاربری و ساختار شاسی همچنین سیستم تعلیق ماشین آرسی ها می باشد که طیف متنوعی را شامل می گردد.
دسته بندی ماشین های کنترلی | آرسی
مهمترین دسته بندی ماشین آرسی / ماشین کنترلی شامل موارد زیر می شود:
Off-Road
- آفرود (ویژه حرکت در خاکی و مسیر های نا هموار خارج از جاده)
- باگی ( یکی از پر طرفدار ترین مدل های افرود با قابلیت حرکت در افرود و انرود و اغبل 2WD)
- تراک / مانستر تراک (دارای ارتفاع شاسی و فاصله بیشتر کف تا زمین نسبت به باگی)
- تراگی (شباهت با باگی ولی متفاوت از نظر طول شاسی و ابعاد چرخ و اغلب 4WD)
- استادیوم تراک (دارای شباهت شاسی و ساختار با تراگی با ارتفاع کف و فنر بندی مناسب برای حرکات نمایشی همچنین پرش است)
- صخره نورد و یا کراولر (جهت گذر از موانعی همچون تخته سنگ دارای سیستم تعلیق وابسته)
- شورت کورس (نوعی افرود دو منظوره با اتاق / بادی شبیه به نوعی از خودرو های ویژه کویر نوردی و رالی)
On-Road
- آنرود (مناسب برای مسیر های صاف و هموار همچون آسفالت)
- دِرگ (مسابقات شتاب و سرعت در خط مستقیم)
- دریفت (طراحی شده برای حرکات نمایشی و طی مسیر مشخص بصورت لغزان)
- ریس (مناسب برای پیست و مسیر های کاملا مسطح جهت مسابقات سرعت)
لازم به ذکر است برخی گروه ها نیز شامل مدل های متنوع زیر گروه با کاربری تخصصی می باشند مانند ماشین های آفرود که خود شامل انواع ماشین های باگی، تراگی و تراک هستند.
دسته دیگری که بسته به طراحی بیشتر در زیر مجموعه آفرود قرار دارد ولی از سبک های مستقل محسوب می گردد، ماشین آلات راهسازی کنترلی می باشد که شامل این موارد هستند:
- بیل مکانیکی
- لودر
- گریدر
- بولدوزر
- کامیون کمپرسی
مقیاس ماشین کنترلی / ماشین آرسی چیست؟
یکی از شاخصه ها و ملاک های دیگر در انتخاب و خرید ماشین کنترلی مقیاس و یا اسکیل آن می باشد که در اصل نسبت ماشین به اندازه واقعی است.
برای مثال: ماشین آرسی با مقیاس 1/10 به معنای 10 برابر کوچکتر از اندازه واقعی می باشد و اگر ماشین کنترلی با مقیاس 1/10 و طول حدودی 50 سانتی متر را 10 برابر بزرگ تر نماییم اندازه به حدود 500 سانتی متر (5 متر) خواهد رسید که شباهت زیادی به یک ماشین واقعی دارد.
انواع مقیاس:
مقیاس های متداول برای ماشین کنترلی به شرح زیر می باشد:
1/24 – 1/18 – 1/16 – 1/12 – 1/10 – 1/8 – 1/7 – 1/5
یاد آور می شویم بر اساس استاندارد های خاص و غیر معمول و یا تعریف متفاوت از مقیاس ممکن است تولید کننده از اسکیل متفاوتی همچون 1/6 جهت تولید ماشین کنترلی مورد نظر استفاده نماید.
متداول ترین مقیاس های ماشین آرسی
مقیاس و اسکیل های پر طرفدار برای ماشین های الکتریکی و سوختی (نیترو) 1/10 و 1/8 می باشد و در مدل های سوختی (بنزین سوز) که به علت سایز بزرگ پیشانه های بنزینی میانگین بزرگتری داشته و شامل 1/8 الی 1/5 می شوند.
*نکته: بزرگ ترین مقیاس های ماشین آرسی موجود در بازار با مقیاس 1/5 طولی حدود 80 الی 90 سانتی متر و وزنی بالای 10 کیلوگرم دارند که به علت قدرت و سرعت بالا در صورت عدم مهارت جهت کنترل بسیار خطرناک بوده و برای افراد مبتدی توصیه نمی گردد.
قسمت های تشکیل دهنده ماشین کنترلی حرفه ای / ماشین آرسی:
1- شاسی(فلز، پلاستیک و یا ترکیبی) 2-قطعات جلوبندی و فرمان 3-طبق های عقب و جلو 4-گیربکس (جعبه دنده) 5-دیفرانسیل 6- پیشرانه (الکتریکی و یا سوختی) 7-فرستنده (کنترل) 8-گیرنده (رسیور) 9-اسپید کنترل (در مدل های الکتریکی) 10-باتری 11-باک سوخت (مدل های سوختی)
بعضی مدل های ماشین RC بصورت قطعات جدا از هم و با نام کیت ماشین آرسی شناخته می گردن و باید توسط خریدار مونتاژ گردد.
بررسی فنی ماشین های رادیو کنترلی RC
پس از آشنایی کلی با سبک ها و دسته بندی های متنوع ماشین کنترلی همچنین مقیاس RC Cars به بررسی تخصصی تر جزئیات و طبقه بندی های دقیق تر این وسایل سرگرمی رادیو کنترلی می پردازیم که شامل مدل های زیر مجموعه هر سبک و دسته بندی همچنین انواع پیشرانه با ذکر مثال و مقایسه خواهد بود.
همچنین پرسش های متداول که اکثر علاقه مندان و خریداران این سبک اسباب بازی در زمان مشاهده ماشین های رادیو کنترلی با آن مواجه می شوند را مرور خواهیم کرد.
انواع پیشرانه / موتور ماشین آرسی و قسمت های مربوطه
به دو گروه کلی تقسیم می شوند
موتور سوختی و موتور الکتریکی
پیشرانه و یا به عبارتی موتور مدل های زمینی آرسی بیشتر به دو گروه کلی سوختی (استفاده از سوخت مایع) و یا الکتریکی (تامین انرژی از باتری) با ساختارهای متفاوت تشکیل می شوند.
موتور سوختی
همانگونه که پیشتر توضیح داده شد پیشرانه سوختی شامل بنزینی و نیترو می باشد.
موتور سوختی بنزینی
اکثر موتور ها در ماشین های کنترلی دو زمانه بنزینی (فاقد سوپاپ) هستند و نظر به عدم وجود رینگ روغن و سیستم روان کاری بوسیله روغن از قسمت پایین پیستون پیشرانه های بنزینی دو زمانه نیاز به روانکاری محفظه سیلندر از طریق مخلوط بنزین و روغن می باشند، لذا بسته به پیشنهاد تولید کننده ماشین آرسی / انجین ماشین می بایست از محلول بنزین و روغن ویژه باک که برای موتور های دو زمانه (میانگین افزودن روغن با حدود 2% الی %5) استفاده نمود که در دفترچه و یا درب باک بنزین ماشین درج شده است.
موتور های دو زمانه دارای دور موتور بالاتر ولی گشتاور کمتری نسبت به انواع چهار زمانه می باشند که برای شتاب گیری لحظه ای مناسب تر هستند.
اجزا اصلی موتور / پیشرانه های دو زمانه در بخش خارجی (ظاهری) شامل:
- پوسته / بلوک انجین
- سیلندر و سر سلندر
- کاربراتور و هواکش
- اگزوز
- شفت خروجی میل لنگ
می باشد.
از جمله قطعات داخلی انجین / موتور های دو زمانه (تک سیلندر) می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- پیستون و رینگ ها
- شاتون
- بلبرینگ های شاتون و سر موتور
- میل لنگ
- گیربکس / جعبه دنده ( ثابت و یا چند سرعته)
بدیهی است عدم نگهداری مناسب و سرویس منظم همچنین فشار بیش از حد به پیشرانه میتواند تاثیر مخربی به اجرای داخلی همچون پیستون و یا شاتون بگذارد. بنابر این استفاده از تناسب دقیق سوخت و تعویض فیلتر هواکش همچنین سرویس شمع و پاکسازی دهانی خروجی سیلندر (محل اتصال به اگزوز) از رسوب و کربن بسیار مهم بوده و بصورت دوره ای توصیه می شود.
برخی قطعات دیگر در موتور نیز وجود دارند که بصورت اجمالی نام خواهیم برد:
- بوبین (تولید الکتریسیته برای روشنایی همچنین جرقه زنی شمع)
- شمع (وظیفه جرقه و ایجاد اشتعال و احتراق درون سیلندر)
- کوئل (افزایش ولتاژ ورودی از بوبین تا چند ده هزار ولت و هدایت به سمت شمع)
- دکمه خاموش روشن موتور (قطع و وصل برق کوئل و سیستم جرقه زنی)
حجم سیلندر:
حجم داخلی سیلندر با سانتی متر مکعب (CC) مشخص می شود. پیشرانه های بنزین مورد استفاده در ماشین کنترلی با حجم های متنوعی حدود 10سی سی به بالا ارائه می شوند و هر روزه با مدل های جدید با حجم های بالا تر وارد بازار می گردد. از جمله حجم موتور محبوب و پر طرفدار برای مدل های مقیاس بزرگ 1/5 حدود 23 الی 33 سی سی می باشد.
پرسش های متداول درباره ماشین کنترلی بنزینی
برای اکثر افرادی که به تازگی وارد دنیای زیبا و جذاب مدل های آرسی و انواع سرگرمی های رادیو کنترلی خصوصا سبک ماشین کنترلی بنزینی شده اند پرسش های زیادی مطرح است که در ادامه به بررسی بخشی از آن موارد می پردازیم.
در مورد ماشین کنترلی بنزینی (سوختی) مدت زمان استفاده از ماشین با یک باک سوخت پر چقدر است؟
پاسخ: بسته به حجم باک، حجم موتور و ساختار ماشین آرسی همچنین میزان فشار وارده به ماشین بطور معمول 15 الی 30 دقیق میانگین استفاده از یک باک در ماشین های آرسی سوختی می باشد.
*حجم باک ماشین های بنزینی بر اساس طراحی تولید کننده متغییر و قابل تغییر می باشد برای مقیاس های بزرگ 1/5 چیزی حدود 500 الی 1000 سی سی است.
نحوه استارت و روشن شدن ماشین آرسی بنزینی چگونه است؟
پاسخ: در بسیاری از موارد با استفاده از هندل دستی می باشد و در موارد محدود و یا نصب کیت / بخش استارت الکتریکی بصورت آپشن و جدا صورت می گیرد.
هندل دستی / بیرون کش: به این شکل که با یک دست جادستی هندل که در قسمتی از ماشین تعبیه شده (بیشتر کنار رو به بالا) را در دست گرفته و پس از آماده سازی انجین و مراحل مربوطه با یک یا چند هندل (بیرون کشیدن هندل یکباره) اقدام به روشن نمودن می کنیم.
نکته: در روز های سرد و یا مدت طولانی پس از خاموش بودن موتور ماشین آرسی استفاده از دکمه / اهرم ساسات پیش از هندل زدن پیشنهاد می شود
آیا در ماشین آرسی بنزینی باتری وجود دارد؟
پاسخ: بله، برای تغییر جهت فرمان (چرخ های جلو) و فشار به اهرم گاز و ترمز از دو سرو موتور (یکی برای فرمان و دیگری برای گاز / ترمز) استفاده می شود از طرفی گیرنده رادیویی یا به عبارتی رسیور نیز نیاز به انرژی الکتریسیته دارد. بنابر این در بخشی از ماشین آرسی بنزینی یک باتری به عنوان منبع انرژی قرار گرفته است که نیاز به شارژ و نگه داری مستمر دارد.
سرعت ماشین کنترلی بنزینی چقدر است؟
پاسخ: بسته به سبک ماشین و مشخصات انجین / پیشرانه همچنین ضریب دنده متفاوت هست و میانگین بین 50 و یا بیش از 100 کیلومتر بر ساعت متغییر می باشد.
مزایای ماشین آرسی بنزینی نسبت به ماشین نیترو سوز چیست؟
پاسخ: از جمله مزایای ماشین آرسی بنزینی عدم نیاز به تنظیم موتور مکرر، استهلاک کم، ابعاد بزرگ تر ماشین می باشد.
موتور سوختی نیترو
در نگاه اول سایز کوچک این موتور ها در مقایسه با موتور های (انجین) بنزینی به چشم می آید که به علت سوخت متفاوت آن یعنی نیترو است.
ترکیبات سوخت نیترو:
سه ترکیب اصلی و سازنده سوخت نیترو برای مدل های آرسی از متانول، نیترومتان و روغن با نسبت های متغییر تشکیل شده است.
فرمول شیمیایی نیترو متان CH3NO2 است و ساده ترین ترکیب نیترو عالی می باشد که مایعی بی رنگ است. درصد و نسبت معمول نیترومتان در کل سوخت %20 است که می تواند بین %10 الی %40 متغییر باشد. سوخت نیترو از تولید کنندگان مختلفی با قیمت های متنوع در بازار وجود دارد و بر اساس کیفیت و برند همچنین درصد نیترومتان دارای قیمتی بین 50 الی 100 هزار تومان برای یک لیتر است.
البته بنا به مصرف پائین موتور های نیترو سوز بسته به نوع استفاده کاربر، یک لیتر سوخت میتواند نیاز یک هفته الی چند ماه برای ماشین آرسی را تامین نماید (استفاده هر روز بصورت مکرر و حرفه ای و یا استفاده هفتگی و تفریحی)
پیشرانه های نیترو سوز ماشین آرسی علاوه بر میانگین ابعاد کوچکتر نسبت به مدل های بنزینی دارای تفاوت های در بخش داخلی از جمله مسیر و مجاری مخلوط شدن هوا و سوخت در کاربراتور نیز می باشند.
سایز های موتور نیترو
تولید کننده بر اساس نوع و ابعاد ماشین مربوطه از موتور با توان مناسب و هماهنگ با وسیله استفاده میکند. موتور های نیترو بر اساس سایز سیلندر خود دارای انواع زیر می باشند:
- 2 سی سی
- 2.5 سی سی
- 3 سی سی
- 3.5 سی سی
- 4.1 سی سی
- 4.4 سی سی
- 5.2 سی سی
- 5.9 سی سی
- 7.5 سی سی
البته استاندارد های فوق کاملا ثابت نیست و تولید کننده موتور ممکن است بر اساس نیاز از سایز متفاوتی استفاده نماید.
دور موتور / RPM و قدرت موتور نیترو
دور موتور انجین نیترو با حجم سیلندر حدود 2.5 سی سی میانگین 30.000 الی 34.000 دور در دقیقه و قدرتی حدودی 2 الی 2.5 اسب بخار (HP) تولید می کند.
سیستم احتراق موتور نیترو:
سیستم احتراق نیز یکی دیگر از قسمت های متفاوت با انجین بنزینی است چراکه بر خلاف شمع های معمولی در موتور های بنزینی شمع نیترو فاقد سیستم جرقه زنی بلکه با اتصال به باتری (از طریق گرم کن شمع نیترو) بصورت دائم و تا زمان نیاز گرم و اصطلاحا سرخ می شود تا حرارت لازم جهت احتراق داخلی موتورنیترو سوز را تامین نماید.
پس از چند ثانیه اول روشن شدن موتور نیاز به هیچ گونه اتصال الکتریکی و یا دریافت انرژی نمی باشد تا جایی که امکان جدا نمودن قطعه گرم کن شمع وجود خواهد داشت.
یکی از پرسش های متداول در مورد علت ابعاد کوچک موتور های نیترو به نسبت انواع بنزینی است که پاسخ این پرسش به علت نیاز کمتر اکسیژن در سوخت نیترومتان برای احتراق می باشد.
سیلند موتور های نیترو بی نیاز به ابعاد بزرگ (مانند ترکیب 15 واحد هوا با 1 واحد سوخت بنزین) همچون موتور های بنزینی بوده و تنها 1/7 واحد هوا در برابر یک واحد سوخت نیترومتان جهت احتراق نیاز است یعنی چیزی کمتر از 2 واحد هوا!!
سرعت ماشین کنترلی
در ادامه مقاله “درباره ماشین کنترلی” به سرعت ماشین آرسی های نیترو می پردازیم چراکه سرعت یکی از فاکتور های مهم برای خریداران به شمار می آید. میانگین ابعاد ماشین های آرسی نیترو کوچک تر از مدل های بنزینی است که با توجه به وزن کمتر و راندمان بالای پیشرانه نیترو در مدل های آنرود سرعت نهایی حتی به بیش از 120 کیلومتر بر ساعت می رسد.
شتاب و سرعت موتور های نیترو سوز بسیار بالا تر از مدل های بنزینی است ولی به علت دور بالای موتور نیاز به توجه بیشتر در روند نگه داری و سرویس دارد. ترکیب دقیق و مناسب سوخت نیترو متان تاثیر مستقیمی بر کیفیت کارکرد و زاندمان موتور دارد همچنین تنظیمات کاربراتور این پیشرانه با مدل های بنزین سوز کاملا متفاوت می باشد.
دور موتور پیشرانه نیترو حتی از موتور های بنزینی دو زمانه نیز بیشتر بوده و حتی در مواردی به 37.000 دور در دقیقه میرسد !! که بیش از ده بار از سریع ترین موتور های بنزینی دو زمانه سریع تر می باشد. (منبع: ویکی پیدیا)
جعبه دنده ماشین آرسی بنزینی
ماشین کنترلی بنزینی در بسیاری موارد تک دنده به جلو است ولی در برخی برند ها دارای دو یا سه دنده رو به جلو با تعویض خودکار و یا امکان شیفت به دنده عقب از طریق رادیو کنترل می باشند.
یکی از مشکلات موتور های نیترو تغییر عملکرد موتور در دما و فشار هوای متفاوت است. برای مثال انجین نیترومتان سوز تنظیم شده برای ارتفاعی مشابه سطح دریا از راندمان مناسبی در زمان کار در نقطه ای همچون دامنه کوه مرتفع با فشار هوای کم نمی باشد و نیاز به تنظیمات تخصصصی دارد.
کاربراتور
این دست پیشرانه ها دارای دو بخش برای تزریق سوخت در دو دور متفاوت پائین و بالا می باشد بشکلی که در زمان چرخش اهرم گاز در کاربراتور تا نیمه روزنه اول (ژیگلر دور پایین) / دور پائین وارد مدار می شود و در نیمه دوم روزنه دور بالا عمل پاشش و مخلوط کردن سوخت با هوا را انجام می دهد.
جهت مشاهده ماشین های رادیو کنترلی سوختی موجود در فروشگاه آسیاوند بر روی تصویر زیر کلیک نمایید
موتور های الکتریکی ماشین کنترلی
پیشرانه های االکتریکی در میان مدل های متنوع این وسایل از جایگاه ویژه ای برخورداند و طرفداران زیادی دارند که خود از سبک و مدل های مختلفی برخوردار است.
موتور الکتریکی
موتور الکتریکی ماشین کنترلی به دو دسته براش (دارای برس) و براشلس (فاقد برس) دسته بندی می شوند.
از جمله مزایای ماشین آرسی الکتریکی: عدم وجود صدا و مزاحمت برای سایرین، امکان استفاده در محیط های بسته، آماده سازی و استفاده سریع، سرعت و شتاب عالی، وزن کم ماشین به علت سادگی و سبکی اجزا تشکیل دهنده، همچنین دسته بندی وسیله در گروه پاک و حافظ محیط زیست می باشد.
پیش از توضیح درباره عملکرد انواع موتور های الکتریکی به بخش های مختلف ماشین آرسی الکتریکی اشاره می نماییم
قسمت های مختلف ماشین کنترلی الکتریکی
- شاسی و قطعات مکانیکی از جمله جلو بندی، سیستم تعلیق، چرخ و دیفرانسیل
- موتور الکتریکی (براش یا براشلس)
- سروو فرمان
- باتری
- اسپید کنترل (ESC) / واحد کنترل سرعت
- فرستنده (کنترل)
- گیرنده رادیویی (رسیور)
- بادی (بدنه)
اسپید کنترل (ESC) / کنترل کننده سرعت
جهت راه اندازی موتور های الکتریکی براش نیاز به واحد کنترل سرعت (اسپید کنترل) که به اختصار ESC نامیده می شود.
اسپید کنترل از یک سمت به باتری (منبع انرژی الکتریکی) و از سمت دیگر به موتور الکتریکی و گیرنده رادیویی (رسیور) متصل است
وظیفه ESC دریافت سیگنال (فرامین) از گیرنده رادیویی و انتقال میزان مشخصی از نیروی الکتریسیته باتری به سمت موتور می باشد به این شکل که بر اساس میزان قشار اهرم گاز توسط فرستنده بخش گیرنده رادیویی فرامین را به اسپید کنترل (ESC) منتقل کرده و اسپید نیز بر آن اساس چرخش موتور که منجر به تغییر در سرعت ماشین آرسی می شود را تنظیم می نماید.
ماشین کنترلی الکتریکی (شارژی)
ماشین های الکتریکی و یا به عبارت عمیانه ماشین اسباب بازی شارژی شامل دو نمونه با موتور الکتریکی براش و براشلس می باشد.
ماشین های کنترلی الکتریکی با استفاده از منبع انرژی الکتریکی و یا همان باتری جهت تامین انرژی مورد نیاز خود برای حرکت استفاده می نمایند. جزئیات در این سبک ماشین آرسی ساده تر و تعمیرات آن نیز نیازمند تخصص کمتری نسبت به مدل های سوختی می باشد و در ابعاد کوچکتر نیز قابل تهیه می باشند.
B/1 – موتور الکتریکی براش:
شامل مدل های عمومی و قدیمی موتور های الکتریکی DC / AC می شوند. اصول کار موتور های براش سال هاست که بی تغییر مانده و همچنان تولید می شود. سادگی سیستم کار و استفاده از این پیشرانه های الکتریکی از مهمترین علل ماندگاری و محبوبیت در بکار گیری از آن ها می باشد.
اجزا موتور (پیشرانه های الکتریکی) براش:
۱- شفت مرکزی
۲- قسمت متحرک (سیم پیچ)
۳- برس / ذغال
۴- قسمت ثابت (آهن ربا)
۵- پوسته
۶- درپوش انتهایی موتور
۷- یاتاقان و یا بلبریگ های سر و ته شفت
عملکرد موتور براش
برسها: که با اتصال بصورت تماسی به انتهای آرمیچر، برق را به آن منتقل میکنند.برای راه اندازی این موتورها، کافیست که برق را به برسها وصل کنیم. برق از طریق تماس برس با آرمیچر وارد سیم پیچ آن میشود.
کاربرد این دست موتور ها در بسیاری از ماشین های کنترلی الکتریکی معمولی و مواردی که دارای میانگین قیمت پایین تری هستند می باشد. البته ماشین های آرسی صخره نورد حتی در موارد کاملا حرفه ای و تخصصی از موتور های براش بهره مند می باشند.
سادگی، دوام بالا و قیمت پائین یکی از نقاط قوت موتور های الکتریکی براش می باشد.
از رایج ترین موتور های الکتریکی براش در ماشین های کنترلی مقیاس 1/12 و 1/10 می توان به مدل 390 و 540 اشاره نمود که هر یک با دور سیم پیچ های (T) متنوعی تولید و عرضه میگردند. دور سیم پیچ ارتباط مستقیم با گشتاور موتور دارد.
ولتاژ مناسب برای موتور های الکتریکی براش مصورت میانگین در محدوده 6 الی 12 ولت می باشد که هماهنگ با باتری های لیتیوم پلیمر 2 و یا 3 سل است.
منبع انرژی ماشین های آرسی باتری است. باتری های معمول برای استفاده در ماشین های رادیو کنترلی بیشتر نیکل و یا لیتیومی می باشد.
بر اساس ساختار و مشخصات بخش های الکترونیکی، باتری متناسب با ماشین نیز متغییر می باشد.
B/2- موتور الکتریکی براشلس
موتور های براشلس شامل دو نمونه Outrunner و Inrunner می باشد. موتور های مورد استفاده در ماشین نمونه این رانر Inrunner می باشد.
در این سبک موتور نیز همانند موتور های براش جهت راه اندازی موتور نیاز به بخشی بنام اسپید کنترل (کنترل کننده سرعت) می باشد.
یکی از دسته بندی های این دست موتور ها بر اساس ابعاد آن ها می باشد که با عدد و کد هایی مشخص می شوند. پس از کد های مربوط به ابعاد یکی از مشخصه های مهم میزان ثابت ولتاژ و یا KV آن است.
ثابت ولتاژ یا Kv عبارت است از تعداد دوری که موتور به ازای هر ولت میزند. به عنوان مثال اگر شما ولتاژ ۱۰ ولت به یک موتور با Kv برابر با 1500 وارد نمائید، این موتور با دور 1500*10=15000 دور در دقیقه می چرخد.
اجزا موتور (پیشرانه) الکتریکی براشلس:
۲- سیم پیچ
۳- آهن ربا
۴- پوسته
۵- پایه جهت اتصال به شاسی
موتور های الکتریکی براشلس
نحوه کار کرد موتور براشلس
موتورهای براشلس هم با همان اصل مورد استفاده در موتورهای معمولی کار میکنند، با این تفاوت که در این موتورها، سیم پیچ ثابت بوده و آهنرباها میچرخند.
از آنجائی که سیم پیچ در این موتورها ساکن است، نیازی به برسها وجود ندارد. کار تقسیم ولتاژ بین سیم پیچها را کنترل کننده سرعت موتور یا همان اسپیدکنترل ESC انجام میدهد.
تنوع موتور های براشلس (در ماشین آرسی) دارای طیف وسیع تری نسبت به انواع براش می باشد. بسیاری از ماشین های آرسی براشلس موجود در بازار سازگاری با ولتاژی حدود 20 ولت و یا بالا تر را نیز دارند.
برای مثال ماشین کنترلی XO1 در مقیاس 1/7 محصول کمپانی ترکسس با امکان اتصال به دو عدد باتری 3 سل بشکل سری (6سل) از ولتاژ 22.2 ولت تغذیه می نماید تا جایی که رسیدن به سرعت نهایی 160 کیلومتر بر ساعت برای این آرسی کار مقدور است.
مزایای موتور براشلس:
راندمان بالا، تنوع بالای انتخاب موتور متناسب با نوع استفاده، سرعت و قدرت بیشتر، طول عمر بیشتر، عدم وجود برس و خرابی این قطعه مصرفی، نسبت توان به وزن بسیار بالاتری دارند.
معایب موتور براش:
این موتور ها گران قیمت و نیازمند واحد کنترل سرعت ویژه خود هستند که در صورت خرابی مشکلات بیشتری به همراه دارند. در موتور های براشلس به علت قابلیت جریان کشی بالا فشار بیشتری به باتری ها وارد شده و بر عمر مفید آن تاثیر می گذارد.
در نظر داشته باشید، تمام قسمت ها در ماشین آرسی الکتریکی براش و براشلس می تواند یکسان می باشد و تنها بخش متفاوت موتور و اسپید کنترل است.
اطلاعات تکمیلی در مورد موتور براشلس (کلیک)
بخش های مکمل ماشین کنترلی / ماشین آرسی
فرستنده (رادیو کنترل)
در صورت نیاز به استفاده و هدایت یک مدل رادیو کنترلی وسیله ارسال فرامین به گیرنده بخش کنترل (فرستنده) می باشد و در تمام مدل های پروازی (هواپیما، هلیکوپتر) زمینی (ماشین، تانک، کامیون و مدل های راهسازی) و دریایی (قایق) مورد نیاز و مکل یک مدل آرسی می باشد و دارای انواع مختلفی است.
فرستنده های آرسی دو سبک زمینی و هوایی (پروازی) ارائه می شوند:
زمینی: پیش فرض، قایق آرسی و ماشین آرسی دارای فرستنده زمینی بشکل تفنگی بوده
هوایی / پروازی: پهپاد ها دارای فرستنده پروازی (رادیو کنترل هوایی ) با دو اهرم / جوی استیک در طرفین می باشد.
مدهای کنترل / Modes
فرستنده های دارای مد های 1 و یا 2 می باشند (Mode 1 / Mode 2) که بیشتر در وسایل پروازی هائز اهمیت است. استاندارد مد کنترل در کشور های مختلف متفاوت است ولی مد رادیو کنترل بصورت کلی و خصوصا در کشور ما مد 2 می باشد.
مد کنترل مربوط به انتخاب پیش فرض کانال برای انجام فرمانی خاص می باشد. مثلا در کنترل با مد 2 اهرم سمت چپ وظیفه اوج گیری (تیک آف) پهپاد را دارد ولی در مد 1 همین اهرم وظیفه حرکت جلو / برگشت پهپاد.
گیرنده (رسیور)
گیرنده رادیویی (رسیور) یک بخش مهم در هر وسیله کنترل از راه دور است چراکه جهت هدایت وسیله نیاز به بخشی جهت دریافت فرامین می باشد و این وظیفه در تمام مدل های آرسی به عهده رسیور می باشد.
رسیور ها دارای مدل های مختلف با تعداد کانال های متنوع از 2 تا بیش از 10 کانال می باشند.
جهت هدایت یک ماشین کنترلی عادی یک گیرنده و فرستنده دو کانال کفایت میکند. هر کانال میتواند یک فرمان رفت و برگشت را بر عهده گیرد. مثال: حرکت رو به جلو و عقب کانال 1 – فرمان سمت چپ و راست کانال 2.
*نکته: در صورت نیاز می توان از یک کنترل (فرستنده مشخص) با بیش از یک رسیور استفاده نمود. بدین ترتیب که در صورت دارا بودن چند وسیله آرسی میتوان با تهیه چند رسیور اضافه ولی هماهنگ و قابل لینک شدن با فرستنده، رسیور ها را بر روی سایر وسایل و مدل های آرسی نصب نمود و پس از بایند / لینک (Bind) نمودن فرستنده با گیرنده های جدید فقط با روشن نمودن وسیله آرسی دیگر از کنترل قدیمی جهت هدایت مدل کنترلی استفاده کرد.
باید در نظر داشت روش فوق در زمانی که نیاز به استفاده هم زمان از چند مدل کنترلی وجود ندارد کارامد و مفید می باشد و مناسب افرادی است که به تنهایی قصد استفاده از چند مدل رادیو کنترلی را دارند تا از خرید چند فرستنده و گیرنده جدا بی نیاز باشند.
کیت / RTR چیست؟
در پایان نکته دیگری که در زمان تهیه یک ماشین کنترلی به چشم میخورد کلمه کیت و یا آر تی آر (RTR) می باشد.
کیت ها به شکل مونتاژ نشده ارائه می شوند و نیاز به اسمبل (مونتاژ) توسط خریدار و یا کاربر کالا دارند که در بعضی موارد جعبه حاوی ماشین فاقد قسمت هایی از جمله رادیو کنترل است که می بایست خریدار کالا بسته به بودجه، نیاز و کاربری وسیله (نیاز حرفه ای و یا صرفا تفریحی) آن قسمت را خریداری نماید.
مواردی که با عنوان RTR مخفف Ready To Race و يا Ready To Run (آماده برای مسابقه) عرضه می شوند همانگونه که از نام مشخص است پس از خارج نمودن کالا از جعبه آماده استفاده می باشد.
مجموعه آسیاوِند با کادری فنی و مجرب در زمینه آموزش، تولید و عرضه مدل های کنترلی ارائه دهنده خدمات و عرضه کالا به تمام نقاط کشور می باشد.
مشاهده ماشین های آرسی تولید و یا تقویت شده توسط مجموعه آسیاوند
ویدئو دیدنی دوئل ماشین کنترلی حرفه ای بنزینی بزرگ و ماشین آرسی الکتریکی (ماشین کنترلی شارژی) کوچک
حق نشر مطالب فوق برای وب سایت آسیاوند (AsiaVend.com) محفوظ است و در صورت کپی برداری بدون کسب اجازه مکتوب برابر قانون، پیگیری قضایی (جدی و قطعی) به عمل خواهد آمد
مشاهده ویدئو های مرتبط و دیدنی در کانال آپارات آسیاوند
Perfect, aaali bood!
سلام، ممنون
سلام.
خیلی مفید و کامل توضیح دادید، فقط اگر تصاویر و مقال ها بیشتر باشه فکر کنم بهتره.
بازم ممنون
سلام، حتما.
شما سویج 59 خرید دارید؟ سالمه در حد نو
سلام. خیر متاسفانه.